Kadın ve Hayvana Şiddete “ Dur “ demek Empati Gözüyle Sürdürülebilir!

Kadın ve Hayvana Şiddete
“ Dur “ demek
Empati Gözüyle
Sürdürülebilir!

Herkese merhaba, Sevgili arkadaşım Merve 3. İstanbul Tasarım Bienali’nde Empati Gözüyle Sürdürülebilir Yaşam ” adlı koleksiyonu ile adından sıkça bahsettirdi.
Arkadaşım diye söylemiyorum ama çok faydalı işler yapıyor kendisi ve bunu muhakkak sosyal medyadan duymuşunuzdur diye düşünmekteyim.
Evet, kendisi Bir destek Bin Huzur'un kurucusu Hayvansever aktivist ve Tasarımcı Merve Çay ;

Her neyse neler yapmış, neler oluyor?
Tasarımın amacı ne?
Hepsi için altaki bülteni okumanız ve hala vaktiniz olan Bineal için kendinize bir gün seçmenizi öneririm.

"Sürdürülebilir modanın öncüsü H&M, yılın en ilham veren organizasyonlarından biri olan 3. İstanbul Tasarım Bienali’nin atölye sponsoru oldu. 3. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında H&M sponsorluğunda, İsveç Başkonsolosluğu ve İsveç Enstitüsü’nün değerli iş birlikleri ile düzenlenen atölyelerde yaratılan yeni jenerasyon tasarımlar, özel bir sergide sunuluyor. Sürdürülebilir moda ve sanatı birleştiren sergi Geleceği Giydirmek, ADAHAN İstanbul Otel’de 13 Ekim – 4 Aralık Tarihine Kadar devam edecek.
3.İstanbul Tasarım Bienali’nde “ Empati Gözüyle Sürdürülebilir Yaşamı ” tasarımıyla anlatan Bir destek bin huzur kurucusu Hayvansever aktivist ve Tasarımcı Merve Çay ;
Ekolojik sistemde yenilebilir ürünlerin insanlar için faydalı olduğunu düşünerek doğanın tüm renklerinin siyah ve beyaz varlığından geldiğini, insanoğlunun yaptığı ırkçılığa temsilen siyah ve beyazın eşitliliğini göstermeyi amaçlayan tasarımını organlarımızla temsil etmiştir. İnsanoğlunun var olmasını sağlayan her şeye sadece bakıyoruz. Görmek yerine bakmayı tercih ettiklerinden, ormanlarımızı, iklimimizi, hayvanlarımızı koruyamıyor ve değer veremiyoruz. Geçmişten ders alıp, Empati kurduğumuzda; yarınlarımızı, kendi benliğimizi ve geleceğimizi düşünebilirsek toplum sürdürülebilir bir yaşamı görecektir. Geçmişten ve gelecekten ilham alarak tasarımını yapan Merve Çay, tasarımını yaparken insanoğlunun yaşadığı toplumu gönül gözüyle görmediğini, çevre kirliliğine, kadına şiddete, çocuğa şiddete, hayvanlara şiddete, çocuk gelinlerimize ve engelli insanlarımıza duyarsız kalındığını gözlemlemiştir. Doğa, eskimeyecek kadar değerli ve özeldir. Doğayı farklı kılarsak ve bakmak yerine görmeyi tercih edersek, insanoğlunun Empati duygusunun artacağının farkına varmıştır. İnsanoğlunun hislerinden biri olarak vicdan, doğa için yeteri kadar öz verili değildir, doğanın bu gerçekliğini görmemiz gerekmektedir. Doğa hepimizin geleceğidir. Sürdürülebilir bir yaşamın geleceğidir. İnsanlar yaşadığı çevreyi geliştirmek için kalbiyle bakıp doğanın ve toplumun geleceğini, çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik sağlandığı takdirde sürdürülebilir gelişme gerçekleşebilir. Doğamızı katledenlerin insanoğlu olması sebebiyle Merve Çay’ın tasarımı insan figürüyle ilişkilendirilmiştir. Doğayı, çevreyi ve insani “gözlerle” tasarımlanmış çalışma sosyal bir içeriği barındırmaktadır. Tasarımın, geçmişe ayna tutması ve geleceğe iz bırakması adına geçmiş ve geleceği buluşturan bir köprü kurmuştur. Kişinin kendi ruhunun dolaştığı vadilerde ve özgürlüğün sınırlarını aşma şeklidir. Merve Çay’ın vadilerinde; dün, bugün ve yarınlar vardır."
                            

0 YORUM