İKİ ATEŞ ARASINDA - MONICA MCCARTY


KÜNYE

Kitap: İki Ateş Arasında
Özgün Adı: The Chief
Yazar: Monica McCARTY
Yayınevi: Koridor Yayınları
Çeviren: Aslıhan H. Bağdatlı
Sayfa: 440

Cesur Yürek (Brave Heart) filmine konu olan, tarihin en güçlü, en unutulmaz kahramanlarından William Wallace’ın izinde benzersiz bir serüven…

Yıl 1305… Robert the Bruce, dünyanın en güçlü ordusunu oluşturmak ve İskoçya’yı İngiliz hakimiyetinden kurtarmak için, ülkenin en ücra köşelerinden ve Batı Adaları’ndan, her biri üstün yeteneklerle donatılmış on savaşçı seçer. Bu gizli orduya önderlik edebilecek tek bir kişi vardır: Muhteşem savaşçı Tor MacLeod.

Tor MacLeod’un ise İskoçya ile İngiltere arasındaki bir savaşta taraf olmaya hiç niyeti yoktu. Kendini klanına adamış bu özgür ruhlu adam, kimseye hesap vermekten hoşlanmazdı özellikle de bir kadına. Fakat babasıyla ittifak yapabilmek için sinsice koynuna giren ve onu kendisiyle evlenmek zorunda bırakan karısı yüzünden hiç istemediği olayların içine çekileceğinden habersizdi. Tor, onunla evlenmiş olabilirdi ama kalbini ele geçirmesine asla izin vermeyecekti.

Christina Fraser, sert görünümüne rağmen kocasının duygusuz biri olmadığını biliyordu. Onun yeniden birini sevebilmesi ve güvenebilmesi için her şeyini feda etmeye hazırdı. Tor’un kalbini kazanmaya çalışırken yaptığı dikkatsiz bir hareket, onları savaşın kıyısına sürüklediğinde ise Tor hayatının en zorlu mücadelesini verecekti: Çok geç olmadan karısını kurtarmak ve ona kalbini açmak.


- ALINTILAR -

# Bir adamı onuna evlenmeye zorlamak için kendi kızının hayatını mı mahvedecekti?
" Bir adamı bu şekilde bir evliliğe zorlamak çok yanlış. Böyle bir evlilik lanetlenir."

# Önemsiz. Erkeklerin oyunlarında yalnızca bir yemden ibaretti. Bir gün birilerine bir şeyler ifade etmeyi o kadar çok istiyordu ki... Ama belki de bir kadın için bunu istemek aptallıktı.

# Yalnızlık. İstediği bu değil miydi? Boşlukta başka hiçbir şey hissetmemek? Ama hissettiği boşluk değil, saf ve içini yakan bir acıydı.

# Tor duraksadı ve Christina gözlerinin içine baktı. " Duygularını söyleyemeyen biri için inanılmaz iş çıkarıyorsun." Tor rahatlayarak gülümsedi. "O zaman bu kadarı yeterlidir?"

- KİTAP YORUMU -

Bir McCarty romanı daha! İskoç Muhafız Alayı serisinin ilk kitabı. İki Ateş Arasında, muhafızların nasıl oluştuğunu, eğitime nasıl başlandığı, Bruce' un İskoçya için başlattığı mücadele anlatılıyor. Ve tabi ki ilk kitab, Lider Tor MacLeod, MacLeod klan lideri.

Tanıtımda da bahsedildiği üzere Cesur Yürek filmine konu olan William Wallace izinde eşi benzeri olmayan bir seri. William Wallace'i anlatmıyor. O öldükten sonra ki mücadeleyi anlatıyor. Monica yine kusursuz bir şekilde tarihi bize sunuyor ve olası aşk yaşantılarının derinine inerek kurgu ile tarihi birleştiriyor. Ve elbette kitabın sonunda yine bir tarihi bilgi kısmı var. Aşağıdaki resimde gösteriyorum orayı:



Yine Yazar Notu'ndan konunun geçtiği tarih hakkında ayrıntılı bilgi veriyor. Fraser ve MacLeod evliliği, Bruce ve İskoçya'nın durumu, İngiltere ile savaşı ve muhafız alayı hakkında bilgiler mevcut. Her kitabının sonunda tarih hakkındaki bilgilendirme ile yaptığı araştırmayı okurlarına özet geçiyor.

Romana gelirsek, arka kapak yazısı üstte. Orada temel olarak bilgiler var. Nasıl evlendikleri, Christina Fraser'in babasının oyununa geldiği kısmı hariç. Babası ile anlaşan kız ablasını korumak için babasını dinler ama işin o kadar ilerleyeceğini bekaretini kaybedeceğini bilemez. Babası anlaşmak i.in kızını kullanır. Bunu garip karşılayabilirsiniz evet garip ama o zamann şartları ve düşünce yapısı aynen şu: Savaşta her şey mübahtır! Christina babasının ona karşı olan oyununu anlar ve bundan Tor'a da bahseder ama Tor öfkelidir, üstelik ondan liderlik yapmasını isteyen Bruce ve adamları varken işler zorlaşır. Christina'nın dediği gibi masum olduğunu anlar ve evlenmeyi kabul eder. Düğün günlerinde ise karısının ablası Beatrix kaçsın diye babasının nasıl karşısında durduğunu görünce de ona yardım eder. Yine zoraki bir evliik şartı ama arada baş edilmesi güç tutkular başlar.

Evlilik sandıkları kadar kolay değildir, Tor'un ölen arkadaşının karısı ile yakın olması Christina'yı kıskandırırken onların peşine düşer. Ve Muhafız alayının varlığını öğrenir. Aşk hiçbir zaman kolay olmaz. Tor onu korumak için her şeyi gizlemeye çalışırken daha beter hale gelir. Kale de bir hain de olduktansonra işler iyice karışır ve yeni evli çiftin arası bozulur. Muhafızların da varlıkları ortaya çıkma tehlikesiyle karşı karşıya gelir. Onun dışında değinmek istediğim bir yer var. Tor MacLeod çok acımasız bir lider. Savaşçı eğitimi kan dondurur ama çok etkili. Ben bile olmak istedim orada. Yani demek istediğim şu tarihi kurgu sevenlerin kesinlikle okuması gereken bir seri bu. Mutlaka okuyun diyorum. Serinin diğer kitabında görüşmek üzere!

0 YORUM