Kinoa Salatası Tarifi


Herkese merhaba,
Ara ara fırsat bulunca YOUTUBE kanalımda yemek tarifleri vermeye devam ediyorum.
Geçtiğimiz Pazar günü de öyle bir gündü ve evde sağlıklı mı sağlı besin değeri çok yüksek olan Kinoa Salatası yaptım. 
Tarifim altta yer alıyor olacak ve hemen arkasından da bu değerli tahılın faydalarını buradan okuyabilirsiniz.
 

Kinoa Nedir?

Kinoa, “Chenopodium quinoa” bitkisinin tohumudur.7000 yıl önce Andes’te yemek için yetiştirilen kinoanın kutsal olduğuna inanılırdı.Artık dünya çapında bilinmesine ve yetiştirilmesine rağmen çoğunluk Bolivya ve Peru’da üretilmektedir.Yüksek besin içeriği ve sağlık yaralarının fark edilmesi 2013 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Kinoa Yılı”olarak seçilmesinden sonra olmuştur.

Kinoanın bu kadar popoüler olmasının sebeplerinden biri de glütensiz bir tahıl olmasıdır.Çölyak hastalığı ve buğday alerjisi olanlar rahatlıkla tüketebilmektedirler.


Kinoanın Faydaları:

Besin değeri yüksek bir tahıldır.
Aşağıda bir bardak(185 gr) kinoanın besin içeriğini görebilirsiniz.Bu değerler pişmiş kinoa için de geçerlidir.
Protein: 8 gram
Lif: 5 gram
Manganez
Magnezyum
Fosfor
Folat
Bakır
Demir
Çinko
Potasyum
B1, B2 ve B6 vitaminleri
Az miktarda kalsiyum, B3 (niasin) ve E vitamini
39 gram karbonhidrat ve 4 gram yağ ile toplam 222 kalori geliyor.
Aynı zamanda az miktarda omega-3 yağ asidi içerir.

Kinoa,GDO, glüten içermez ve genellikle organik olarak yetiştirilir.

Quercetin ve kaempferol gibi bitki bileşikleri içerir.

Sağlık üzerinde yararlı etkileri olduğu bilinen bu iki bitki bileşiği kinoada büyük miktarlarda bulunur.Kızılcık gibi tipik quercetin içeriğine sahip gıdalardan bile daha yüksektir.Bu önemli bitki bileşiklerinin hayvan çalışmalarında anti-inflamatuar,anti-viral,anti-kanser ve anti-depresan etkileri olduğu bulunmuştur.

Çoğu tahıldan daha yüksek lif içeriğine sahiptir.

Kinoanın bir diğer önemli yararı ise yüksek lif içeriğine sahip olmasıdır.Bardak başına 17-27 gram lif içerir ki bu çoğu tahılın iki katı değerine sahip demektir.Özellikle haşlanmış kinoada daha fazla lif vardır ve bu da fazla suyun emilmesine yardımcı olur.

Kinoada bulunan lifin bir kısmı çözünür lif olarak adlandırılan bir lif türüdür ve bu da kan şekeri seviyesini düşürmeye,kolesterolü düşürmeye,doygunluğu artırarak kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

Glüten hassasiyeti olanlar için mükemmel bir gıdadır.

Kinoa diğer gıdalar gibi glüteni azaltılmış veya çıkarılmış bir ürün değildir.Doğal olarak glüten içermez ve tipik glütensiz bileşenler yerine glutensiz bir diyetin antioksidan ve besin değerini artırabilir.

Yüksek protein ve esansiyel amino asitler içerir.

Protein amino asitlerden yapılır.Bazıları temel olarak adlandırılır çünkü bunları üretemeyiz ve gıdalar yardımıyla almalıyız.Eğer bir gıdada bütün önemli amino asitler varsa eksiksiz bir protein olarak görülür.Birçok bitki gıdasında “lisin” gibi bazı esansiyel amino asitler yetersizdir.Bununla birlikte kinoa bir istisnadır.Çünkü tüm gerekli amino asitleri içerir.Bu nedenle mükemmel bir protein kaynağıdır.Çoğu tahıldan daha fazla protein içerir.

Fincan başına 8 gram kaliteli protein içeriği ile kinoa,vejetaryenler için de mükemmel bir bitki esaslı protein kaynağıdır.


Kan şekeri kontrolü sağlayan düşük glisemik indekse sahiptir.

Glisemik indeks, gıdaların ne kadar çabuk kan şekeri düzeylerini yükselttiğinin bir ölçüsüdür.Glisemik indeks, yüksek gıdalar yemenin açlığı teşvik edip obeziteye katkıda bulunabileceği bilinmektedir.Bu gıdalar tip 2 diyabet ve kronik kalp rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Kinoanın glisemik indeksi 52’tür ve düşük glisemik indeksli gıdalar kategorisine dahildir.Bununla birlikte karbonhidrat içeriğinin yüksek olduğu unutulmamalıdır.Kinoa düşük karbonhidrat diyetleri için uygun bir gıda değildir.

Demir ve magnezyum gibi önemli mineraller içerir.

Kinoa yüksek miktarda demir,magnezyum,çinko ve potasyum içerir.Ancak şöyle bir sorun vardır ki; bu minerallerin emilimini azaltan fitik asit adı verilen bir madde de içerir.Kinoayı pişirmeden önce ıslatırsanız fitik asit içeriği azalır.

Metabolik sağlığa yararlı etkileri vardır.

Yüksek miktarda faydalı besin maddesi içerdiği göz önüne alındığında kinoanın metabolik sağlığı iyileştirmesi tesadüfi bir durum değildir.Bununla ilgili yapılan çalışmalarda kinoanın kan şekeri,insülin ve trigliserid düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğü bulunmuştur.Ayrıca fruktozun olumsuz etkilerini önlediği de tespit edilmiştir.

Yüksek miktarda antioksidan içerir.

Antioksidanlar,serbest radikalleri nötralize ederek,yaşlanmaya ve birçok hastalığa karşı mücadele ederler.Kinoa yüksek miktarda antioksidan içermektedir.

Kilo vermeye yardımcı olur.

Kilo vermek için yaktığınızdan daha az kalori almaya ihtiyacınız var.Bazı gıdalar iştahı azaltarak bu işlemi kolaylaştırırlar.Kinoa bu özelliklere sahip bir gıdadır.Protein değerinin yüksek olması,metabolizmayı hızlandırırken iştahınızı keser.Yüksek miktarda lif içermesi doygunluk duygunuzu artırır ve daha az kalori tüketirsiniz.

Kinoa,cilt ve saç sağlığı açısından önemli vitaminler, mineraller ve proteinler içerir.



Cilt yaralanmalarını azaltır.

Kinoa kolajen üretimine yardımcı lizin adı verilen bir madde içerir ve bu sayede yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.

Genç görünmenizi sağlar.

Kinoa, kolajen sentezi sayesinde sıkılaştırıcı özelliklere sahiptir.İçeriğindeki riboflavin bileşiği gözaltı torbalarını yok eder.



Akne azaltmaya yardımcı olur.

Kinoa, akne ile ilişkili kimyasalların üretimini azaltır.Sebum içeriğinden dolayı akne oluşumunu önler.

Kepeği önlemede etkilidir.

Kinoada büyük miktarda bulunan demir ve fosfor mineralleri kafa derisini nemlendirerek temizler.Bu sayede kepekler sadece kafadan uzaklaştırılmakla kalmaz kepek oluşumu önlenir.

Saç toniği görevi görür.

Kinoa, çeşitli vitamin ve mineraller bakımından zengindir.İçeriğindeki bir tür amino asit sayesinde saç köklerini güçlendirir ve saç tellerini dayanıklı hale getirir.Bu sayede günlük kullanıldığında saç toniği görevini görür.



Saç dökülmesini önler.

Kinoa, içeriğindeki mevcut amino asitler sayesinde saçı besleyerek saç büyümesini sağlar.Saç dökülmesini durdurarak saça hacim kazandırır.

Diyabeti tedavi eder

Kinoa diyabeti düzenleyen magnezyum içerir.Diyabet hastaları besin takviyesi olarak kinoa kullanabilirler.Magnezyum, insülinin salgılanmasına yardım ederek,şeker seviyesini düzenler.

Kabızlığı önler.

İçeriğindeki lifler sayesinde kabızlık için etkilidir.Bu lifler bağırsaklardan gıda geçişini kolaylaştırır.

Astıma iyi gelir.

Solunum yolu hastalıklarını azaltmada kinoa etkilidir.Kinoa akciğerlere giden kan damarlarını rahatlatıcı özelliğe sahip riboflavin içeriğinden dolayı astıma iyi gelir.



Kolesterol kontrolü sağlar.

Kinoa lifler sayesinde kolesterol düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur.

Migreni hafifletir.

Bazen vücuttaki magnezyum eksikliği migren ağrılarına yol açabilir.Kinoada bulunan magnezyum bunu önlemeye yardımcıdır.

Doku yenilenmesi sağlar.

Kinoa lizin sayesinde hasarlı cilt hücrelerini ve dokularını yeniler.Bağ yırtığı ve cilt çürüklerinin tedavi edilmesinde kullanılır.

Kan basıncını dengeler.

Kinoadaki riboflavin varlığı kan damarlarını rahatlatıcı etkiye sahiptir.Ayrıca vücuttaki stresi azaltarak enerji sağlar.

Güç verir.

Kinoadaki vitamin ve mineraller enerji sağlar.Metabolizma hızını artırır.Glüten içermediğinden glüten alerjisi olanlar için harika bir besin kaynağıdır.



0 YORUM